«Vissza a főoldalra

Interjú kérdések számonkérhetőségre (5.rész)

Cover Image for Interjú kérdések számonkérhetőségre (5.rész)
Nagy Tamás
Nagy Tamás
<ol> <li>Hogyan ismered fel, ha elakadtál, vagy elakadt a projekted?

Van, aki nem tudja. Van, aki azt mondja, hogy "érzem, ha elakadtam". Az sem jó. Ha azt mondja, hogy "van elképzelésem, mikor hova akarok elérni", vagy "figyelem a mérföldköveket" az egész jó. A legjobb, aki azt mondja: "van egy tervem és azt figyelem" - vagy ilyesmi.

</li> <li>Mit teszel elakadáskor?

Van, aki itt zavarba jön. Az nem jó. Van, aki azt mondja: "végiggondolom, hogy mi legyen" - az egész jó. Aki készít új tervet, vagy újra tervez az a legjobb.

</li> <li>Mit teszel, ha olyan akadályba ütközöl, amit nem tudsz megoldani?

Van, aki azt mondja, hogy akkor nem lehet mit tenni. Az nagyon nem jó. Van, aki azt mondja, hogy akkor csúszni fogunk, vagy átütemezzük a feladatot, az is nagyon nem jó. A feladat végrehajtójának nincs mandátuma a cél megváltoztatására. Van, aki eszkalál, az már jó, de azt szeretem a legjobban, ha valaki segítséget kér.

</li> <li>Mit teszel, ha kértél segítséget, de nem kaptál?

Itt azt szeretem, ha az ember ragaszkodik ahhoz, hogy megszerezze a segítséget. Veri az asztalt (képletesen), vagy eszkalál, vagy kér máshonnan segítséget, de nem engedi el a célt. Csak a cél kitűzőjének van joga módosítani a célt.

</li> </ol> Ha ezeket végigkérdezem, akkor elég jó képem keletkezik arról, hogy a jelölt mennyire tudatosan tartja kézben a dolgokat maga körül, mennyire lehet rá bízni, hogy önállóan oldjon meg feladatokat.

Ha ez ilyen egyszerű, akkor miért kérdezgetjük ezt az interjún? Miért nem veszünk fel mindenkit és tanítjuk meg nekik a számonkérhetőség öt lépését? Azért, mert a jelölt tapasztalata és előélete jelentősen befolyásolja, hogy mennyi idő valakinek ezt elsajátítani. Sokan azért nem terveznek, mert annyira szeretnének eredményesek lenni, hogy inkább fejest ugranak a megoldásba. Ez nem jó. Sokan azért nem terveznek, vagy követik az előrehaladást, mert azt felesleges adminisztrációnak élik meg. Sokan azért nem kérnek segítséget, mert félnek, hogy akkor azt fogják róluk gondolni, hogy nem elég jók. Túlságosan meg akarnak felelni. Ezeket évekig tart kinevelni az emberekből.


További cikkek