Kik vagyunk Nagy Tamás Gábor, Agile coach Guthy Miklós, Agile coach
Telefon 20/384 0670 30/851 7156
Email tamas.gabor.nagy@gmail.com guthy.miklos@gmail.com

Moving Motivators 2.0

A Moving Motivators egy motiváció felmérést segítő eszköz. Négyszemközti beszélgetések során használatos. Segít motivációk megismerésében, amikor valakinek nehéz erről beszélni, illetve segít az embernek a motivációját befolyásoló tényezőkkel szembesülni. A kártya csak egy segédeszköz. Alkalmas a beszélgetés beindítására, a belső vágyak megragadására, de a valódi érték a kártyák segítségével kialakuló beszélgetésből fakad.

Az eszközt eredetileg Jurgen Appelo dolgozta ki Moving Motivators néven.

Az itt bemutatott Moving motivators 2.0 változat az eredetinél több kártyát és részletesebb, pontosított szabályokat tartalmaz. Mind a kártyák, mind a szabályok szabadon letölthetők az oldalról.

Töltsd le, nyomtasd és vágd ki és használd.

Előkészületek

A bemutatásra kerülő Moving Motivators 2.0 pakli 18 kártyából áll. Minden kártya egy motivációs tényezőt reprezentál. Azon emberi vágyakra vonatkozó tényezők kerültek kiválasztásra a kártyacsomag megalkotásakor, amelyek munkahelyi környezetben a legrelevánsabbak.

Kártya elő és hátoldal

Az egyes kártyák elülső oldalának tetején található a motivációs tényező megnevezése, középen egy illusztráció, alul pedig a tényező rövid leírása. Aki pontosabban szeretné tudni mit is jelentenek az egyes kártyák, az a kártya hátoldalán részletes leírást talál.

A gyakorlatnak akkor érdemes nekikezdeni, ha rendelkezésre áll legalább fél óra és nyugodtak a körülmények.

Moving motivators lépések

Ha valakinek segítesz a motivációinak a felmérésében, kérd tőle a következőket.

1. lépés

Rakd ki az összes kártyát az asztalra. Ez segít a kártyák áttekintésében.

Moving Motivators 2.0 kártyák

2. lépés

Válassz ki hat kártyát a pakliból, ami neked fontos, neked probléma vagy valamiért rezonál. Ne siess! Minden kártya hátoldalán részletes leírás található. Szabad alaposan megnézegetni a kártyákat és úgy választani.

Például, tegyük fel, hogy kiválasztottad a Kíváncsiságot, az Együttérzést, az Együttműködést, az Önállóságot, a Segítést másoknak és az Elismerés és dicséret kártyát.

Nem muszáj pontosan hat kártyát választani. Megfigyelések szerint egy alkalommal általában a legfontosabb 3-4 kártyáról van idő alaposan beszélni, emiatt sokkal több kártyát nincs értelme az asztalra helyezni. Másrészt, ha csak nagyon kevés kártyát lehet kiválasztani, akkor nehezebb és ezért tovább tart a kártyák kiválasztása. A hat egy jó kompromisszum, de nem okoz bajt, ha valaki öt vagy éppen hét kártyát választ ki.

3. lépés

Helyezd el az asztalra a kártyákat fontossági sorrendben. A bal szélső legyen a legfontosabb, a jobb szélső a legkevésbé fontos. A többi kártyát tedd félre.

Tegyük fel, hogy neked a legfontosabb az Önállóság, utána az Együttműködés, utána az Elismerés és dicséret, majd Kíváncsiság, az Együttérzés, végül a Segítés másoknak.

Kiválasztott kártyák fontossági sorrendben

4. lépés

Mozgasd a kártyákat az asztalon a következők szerint (innen a moving motivators név):

 • Amelyik kártya vonatkozásában jobb lett a helyzet az elmúlt időszakban, azt mozgasd felfelé,
 • Amelyikben rosszabb lett a helyzet, azt mozgasd lefelé,
 • Ha nem változott a helyzet, maradjon a helyén a kártya.

Tegyük fel, hogy az Önállóságban nem változott a helyzet. Az Együttműködés javult, mert új vezetőt kapott a csapat, aki jobban figyel erre. Az Elismerés és dicséret szintén nem változott, a Kíváncsiság, és az Együttérzés területén viszont romlottak a dolgok. A Segítés másoknak sem változott.

A gyakorlat eredménye – Moving Motivators 2.0

5. lépés

Balról jobbra haladva egyenként beszéljétek meg a kártyákat. A kártyákról való beszélgetés a leghasznosabb, lényegi része a gyakorlatnak. Használhatjátok például az alábbi kérdéseket:

 • Mit jelent neked a téma, ami ezen a kártyán van?
 • Miért fontos neked ez a kártya?
 • Ha a kártya felfelé mozdult: Mitől lett jobb a helyzet a témában?
 • Ha a kártya nem mozdult: Mitől javulhatna ebben a témában a helyzet? Mitől éreznéd jobban magad?
 • Ha a kártya lefelé mozdult: Mi miatt romlott a helyzet ebben a témában? Mi akadályoz abban, hogy ez javulhasson?
 • Én mit tudok segíteni neked, hogy ebben a témában komfortos legyen vagy javuljon a helyzet?
 • Mi az, amit, ha változtatnánk, rosszabb lenne a számodra? Mi az, amit ne rontsunk el?

Lehetőleg minden kártyáról beszéljetek. Ha nincs időtök minden kártyát végig beszélni, akkor haladjatok balról jobbra, így legalább a legfontosabb pontokon tudtok segíteni.

6. lépés

Készítsetek fotót a kártyákról. Így később visszanézhető milyen volt a helyzet korábban, illetve a mentorált megoszthatja másokkal, ami kijött.

Segítség coachok, mentorok számára

 • Minden esetben gondoljátok végig, milyen teendő segíthet a problémák elhárításában. Mit tehet az, akinek a problémájáról beszéltek? Hogyan segíthet a coach?
 • Ha valakinek a motivációja egy adott dologban az ember szerint valami, vagy valaki mástól függ, akkor meg kell próbálni az embernek a figyelmét ráirányítani arra, mi az, amit ő tehet.
 • Nem szabad problémát a szőnyeg alá söpörni. Ha nincs ötleted a megoldásról, akkor kérj segítséget. Mondd meg az embernek, hogy ezt a témát magaddal viszed és később hozol megoldási javaslatokat.
 • Nem szabad minősíteni! Nincsenek jó vagy rossz kártyák, csak vágyak és problémák.